A 100 évvel ezelőtti alkoholrehabilitáció hazánkban
2020. június 05. írta: velocigiraffe

A 100 évvel ezelőtti alkoholrehabilitáció hazánkban

EZERARCÚ ISZÁKOSSÁG

rakospalotai_szanatorium.jpgFotó: Rákospalotai Gyógyítóház, Rákospalota, Pestújhely és Újpalota helytörténeti gyűjteménye, ITSZ: 2003.17.14.

 

A XX. század elején a lakosság a pálinkát tápszernek és gyógyszernek tartotta, a szoptató anyáknál, csecsemőknél is alkalmazták betegségekre, nyugtatásra, altatásra. Még a kórházi ellátás során is felbukkant terápiaként az alkohol. Ezt az orvostársadalom egy része is problémaként észlelte.

Az 1900-as évek elején megszerveződött az orvostársadalomban az alkohol elleni fellépés mozgalma, melynek nagy úttörője Dr. Stein Fülöp, ideggyógyász, aki a budapesti Munkásbiztosító Pénztár orvosa volt.

Az 1903 őszén létrejött Alkohol Bizottság bizonyos szankciók bevezetését szorgalmazta, de erőfeszítéseik nem jártak sikerrel, a bizottságot feloszlatták.

Később, 1908 közepén Andrássy belügyminiszter irányítása alatt létrejött az Országos Alkoholbizottság, melynek egyik albizottsága sürgette egy alkoholszanatórium létrehozását. Dr. Stein Fülöp fáradhatatlan munkájának eredményeként, 1909. január 2-án a Hampel-féle villában alakult meg a Rákospalotai Alkoholszanatórium, az első magyarországi, alkoholizmust gyógyító intézet.

Egy kis kitekintés napjainkra:

Kovácsszénáján, a Mecsek egyik észak-nyugati kis falujában, a Mérföldkő Rehabilitációs Otthonban tapasztalati és szakmai segítők várják a kémiai és viselkedéses függőket. Az intézmény koedukált, férfiak és nők is igénybe vehetik, 18-tól 50 éves korig. 24 fő elhelyezésére van lehetőség.

Orvosi beutaló feltétele a bekerülésnek, amelyet háziorvos vagy addiktológus szakorvos állíthat ki.

A felvételi eljárás alapvetően kétfordulós. Először személyesen kell a jelentkezőnek az intézményvezetőt telefonon hívni, és vele egyeztetni a felvételi interjúkról. Kovácsszénáján mindig szerdánként van a felvételi találkozás, amelyen 1 segítő és 3-4 terápián résztvevő dönti el, hogy felvételt nyert-e az illető vagy sem. Itt a változásra való hajlandóságot és a szenvedélybetegség meglétét vizsgálják.

 

kep1_1.jpgFotó: Főfai Alexandra

 

Kezdetben mindössze 12 beteget tudtak fogadni, de inkább a módosabb, tehetősebb társadalmi réteg tagjai vehették igénybe a kezeléseket.

A betegek felvétele az intézetvezető főorvos ajánlása alapján történt, az ápolási idő 6-12 hónap volt. A terápia alapja az absztinens környezet, majd a kezdeti nehézségeken (azonnali alkoholelvonás) való túllépés után az akaraterő fokozására fektették a hangsúlyt.

A kovácsszénájai Rehabilitációs Otthonban a terápia alapját az AA (Anonim Alkoholisták) és az NA (Narcotics Anonymous) 12 lépéses felépülési programja alkotja, kiegészítve speciális programokkal: mozgástréning, színházterápia, pszichodráma foglalkozás, pszichoedukációs vagy más néven betegségtudat csoportok, és munkaterápia.

A terápia elvégzése többlépcsős folyamat. A kliens tíz hónap alatt tíz, az élet különböző területire vonatkozó (pl. kapcsolatokra, betegség belátásra, jellemzően a szerhasználattal járó érzésekre, viselkedésekre) csoportfoglalkozáson vesz részt. Bizonyos időközönként a közösség előtt kell bemutatnia a változása eredményeit, hogy megérett arra, hogy további felelősségeket vállalhasson a terápiás életében. A társai döntenek arról, hogy bíznak-e a változásában, vagy pedig el kell hagynia a terápiát. A terápia során olyan önismeretet szerezhet, amellyel képessé válhat bizonyos életminőség elérésére, amit már nem akar a szerhasználatával tönkretenni.

A Gyógyítóház férőhelyeinek száma 1911-ben is még csak 21 fő volt, amely 1914-re 185 főre emelkedett, de a gyógykezelés még mindig nem volt ingyenes. Az 1914-ben kirobbant háború miatt a Gyógyítóház is a háborús sérültek ápolására rendezkedett be, mint a kórházak, szanatóriumok országszerte. 

A villa végül csak 1928 végén nyújtott gyógykezelést ismét az alkoholisták számára, Pándy Kálmán igazgató irányítása alatt. A Rákospalotai Gyógyítóház működésének a II. világháború vetett véget. 

Ha úgy érzi, hogy Ön vagy hozzátartozója olyan függőségi/szerhasználati problémával áll szemben, amit egyedül már nem tud kezelni, forduljon bizalommal a megfelelő segítő szervezetekhez!

A teljesség igénye nélkül említünk néhányat:

INDIT Közalapítvány, http://www.indit.hu/

Mérföldkő Rehabilitációs Otthon- Kovácsszénája, https://www.merfoldkorehab.hu/

Pécsváradi Változóház Rehabilitációs Otthon, http://www.indit.hu/intezmenyeink/pecsvaradi-valtozohaz-rehabilitacios-otthon/

Ez az írás az Ezerarcú iszákosság vándorkiállítás – Az alkoholrehabilitáció kezdetei Magyarországon című tablója kapcsán készült. Az INDIT Közalapítvány és a Drogprevenciós Munkacsoport közös kiállítási anyaga az addiktológiai problémák szélesebb kontextusát mutatja be, így többek között a jelenség történeti, jogi, népegészségügyi, néprajzi és művészettörténeti vonatkozásaiból ad ízelítőt. Tárlatszervezéssel kapcsolatos információk: alter.indit@gmail.com és ter.indit@gmail.com.

A Kovácsszénájai Mérföldkő Rehabilitációs Otthonról szóló kiemelt részek Fuderer Marcell, terápiás segítővel készült interjú alapján íródtak. Az interjú a későbbiekben, teljes egészében is olvasható lesz blog oldalunkon.

  

Forrás:
Kárpáti Endre (1979). A Magyarországi Alkoholizmus Elleni Küzdelem múltjából. Budapest: Medicina.
Berza László (főszerk.) (1993). Budapest lexikon I. (A–K). 2., bőv. kiad. Budapest: Akadémiai Kiadó.
 

 

Szerző: Tóth Judit, Fehér Katalin

süti beállítások módosítása