Mérlegen az alkohol: Mennyi is valójában az a "túl sok"?
2017. június 30. írta: velocigiraffe

Mérlegen az alkohol: Mennyi is valójában az a "túl sok"?

img_3892.jpg

Az alkohol sztori

Gyakran szokás emlegetni, hogy az alkoholfogyasztás egyidős az emberiséggel. Kutatások szerint az ember őse közel 80 millió évvel ezelőtt találkozott először az alkohollal. Az etanol elfogyasztásának képessége elősegíthette ugyanis, hogy őseink megegyék az erdei talajra hullott rothadó, erjedő gyümölcsöket, amikor más táplálékforrások nem voltak elegendőek.

Az alkoholhoz való vonzódás akkor kezdett problémává válni, amikor a modern kor embere szándékosan erjesztette a táplálékot, mivel így jóval több etanolt állított elő, mint amennyivel a természetben találkozhatott volna. A bor készítés Mezopotámiából indult útjára és terjedt el az egész világon, de szeszgyártásról azóta beszélünk, amióta a lepárlást felfedezték. A szeszfőzés első egyértelmű említése a XII. századi Itáliából származik, és a bor lepárlásával készült aqua ardens-t (égő víz) írja le.

A mai pálinka ősének "aqua vitate" volt a neve, ami valószínűleg borpárlat (brandy) lehetett és a XIV. század elejéből való. A szilvapálinkát először Thököly Imre említi 1684-ben, majd a XVIII. század során egyre több helyen jelenik meg. Az alkohol beissza magát a történelembe és a népnyelvbe is, így születik meg a "sutulás", "guggolós", "papramorgó", "kerítésszaggató" és sok más kifejezés az italra és a részegségre.

A vágyott hatás

 Alkoholt általában azért fogyasztunk mert vágyunk annak kellemes hatásaira. A társas összejövetelekhez, ünnepekhez kapcsolódó szociális ivás szerepe lehet, hogy

  • megkönnyítse a kommunikációt
  • felszabadulttá, vidámmá tegyen
  • ellazítson
  • oldja a gátlásokat (jobban menjen a tánc, ismerkedés)

Az alkohol azonban sokaknál a feszültségek elöli menekülés eszköze, a fogyasztás pedig lelki krízisekkel függ össze. Ha ez így van érdemes elgondolkodni milyen más természetes módszerekkel lehet levezetni a felgyülemlett feszültséget. Amikor valaki a feszültséglevezetés céljából rendszeresen az alkoholhoz fordul, vagy épp a szórakozást nem tudja elképzelni nélküle, a fogyasztás könnyen szokássá válik, ami problémát okozhat az élet különböző területein.

Mennyi is valójában az a „túl sok”?

Sokszor nehéz meghúzni a határt a még „normál” kulturálisan elfogadott és az azon túlmutató már „patológiás” alkoholfogyasztás között.

Ritkán, ünnepi alkalmakon illetve társaságban, mértékletesen történő fogyasztást szociális, rekreációs használatnak tekinthetjük. Ilyenkor a fogyasztó célja, hogy jól érezze magát, kikapcsolódjon. Hogy mennyi is az a „kis mértékű” fogyasztás, ami még nem jelent komolyabb egészségügyi kockázatot és hol kezdődik a kockázatos, illetve a problémás alkoholfogyasztás az alábbi összefoglalóban mutatjuk meg.

ferfijpg.jpg

Egyes szakemberek az alacsony kockázatú fogyasztást még „felelősségteljes” ivásnak is nevezik, ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy az alkoholfüggők kibúvónak használhatják ezeket a fogalmat. Bizonyos esetekben javasolt az alkoholfogyasztás teljes mellőzése. Rizikós helyzetnek számít, a terhesség, szoptatás ideje, az autóvezetés, vagy ha valaki olyan gyógyszert szed, ami mellett nem lehet alkoholt fogyasztani, illetve ha olyan betegségben szenved, amit súlyosbít az italozás.

nojpg.jpg

Az alkoholnak számos negatív hatása van a szervezetünkre, ennél fogva nem létezik „egészséges” mennyiség. A fogyasztás mértékétől függően lehet ugyan alacsonyabb az egészségügyi szövődmények kialakulásának kockázata, hozzá kell azonban tenni, hogy éveken át tartó kismértékű alkoholfogyasztásnak is lehetnek káros élettani hatásai.

kockferfijpg.jpg

Bár a kockázatos ivók csak kicsivel fogyasztanak többet az alacsony kockázatú fogyasztóknál, az kis plusz mégis növeli a betegségek kialakulásának valószínűségét. 
kocknojpg.jpg

Az alkohollal összefüggő egészségügyi problémák jól ismertek, ilyenek például az alkoholos májbetegségek, emésztőrendszeri betegségek, szív és érrendszeri betegségek, idegrendszeri zavarok, szexuális problémák. A kockázati italozók körében megvan a valószínűsége, hogy hosszútávon, 10-20 éven belül egészségügyi szövődmények alakulnak ki.

Ha valaki vigyázni akar az egészségére, csökkentsen annyit, hogy legalább alacsony kockázatú alkoholfogyasztóvá váljon. Ilyenkor arra is figyelni kell, hogy legyen minimum heti két alkoholmentes nap. Ne felejtsük el azonban, hogy az alacsony kockázat nem zéro kockázat!

A problémaivás kifejezés azt jelenti, mikor valaki maga és a környezete számára "problémát okozóan" iszik.

Életében az alkoholfogyasztással kapcsolatos problémák jelennek meg, előfordulhatnak munkahelyi problémák (munkanélkülivé is válhat miatta), családi kapcsolatban konfliktusok, bántalmazás, jogi problémák (pl. ittas vezetés), a társas kapcsolatok sérülnek és hatványozottan jelennek meg a testi, idegrendszeri károsodások is.

probjpg.jpg

A káros mértékű alkoholfogyasztás veszélyeztetettséget jelent, az alkoholbetegség előszobája. Az egyikből a másik fázisba való átcsúszás évekbe telhet, egyre súlyosbodó lelki- kapcsolati- és egészségügyi problémákat okozva. Ha valakinél már kialakult a függőség orvosi segítségre is szükség van a felépüléshez.


alkoholbet.png

Az alkoholfüggőség tünetei lehetnek:

  • Jobban bírja az italt - a kívánt hatás eléréséhez többet kell innia.
  • Megvonási tünetek jelentkeznek - remegés, idegesség, émelygés, nyugtalanság.
  • Próbált már leállni, vagy visszafogni de képtelen volt rá.
  • Előfordul, hogy az eltervezettnél többet iszik.
  • Az ivás miatt elhanyagolja azokat a tevékenységeket, melyek korábban fontosak voltak, örömet okoztak számára.
  • Sok időt tölt italozással, vagy az abból való felépüléssel (másnapossággal).
  • Akkor is iszik, ha a meglévő egészségügyi problémákat tovább súlyosbítja.

 

A kijózanodáshoz idő kell

Az alkohol kb. 85%-át a máj bontja le, a többi közvetlenül a tüdőn, a verejtékezésen, illetve a vizeleten keresztül távozik a szervezetből. Fontos tudni azt is, hogy a hölgyeknél más mennyiségben van jelen az alkohol lebontását segítő alkohol-dehidrogenáz nevű enzim, ez az oka annak, hogy a nők általában kevésbé bírják az italt.

Egy óra leforgása alatt az egészséges máj 10 testsúlykilogrammonként kb. 1 gramm alkoholt bont le. (Egy korsó sör kb. 16 g alkoholt tartalmaz.)

A kijózanodást segítő szerek valójában teljesen hatástalanok, mivel mai tudásunk szerint nem lehet az alkohol lebontását gyorsítani.

A kávézás, hideg zuhany, vagy a friss levegő segíthetnek ugyan a közérzetünkön, de a véralkoholszintet nem befolyásolják a reflexeket nem javítják.
elfogyasztott_ital.png

 

Ha az alkohol problémát okoz Neked, vagy a környezetedben élők számára, kérj segítséget!

 

süti beállítások módosítása