"Nincs időm semmire!?"
2017. június 15. írta: velocigiraffe

"Nincs időm semmire!?"

A hatékony időbeosztásról nem (csak) menedzsereknek

img_1285.jpg

 Jobb időbeosztást mindenkinek!

A rendszeresség, a tudatos tervezés, a szabadidő, a munka és a társas kapcsolatok egyensúlyának megteremtése segíti a stresszel való megküzdést. Az eredményes időgazdálkodásnak azonban nincs általános receptje. Életszakaszunktól, szerepeinktől függően eltérő kihívásokkal, nehézségekkel kell szembenéznünk, éppen ezért különböző szokások kialakítása segíthet, a diákoknak, az alkalmazottként dolgozóknak, a munkanélkülieknek, a vállalkozóknak, vagy éppen a kisbabával otthon lévő anyukáknak.

Ritkán beszélünk arról, hogy a tudatos időbeosztás nem csak azoknak fontos, akik a túl sok feladattal járó feszültséget szeretnék csökkenteni. A túl kevés kihívás (unatkozás) szintén negatív hatással van ránk.  Lehetnek olyan élethelyzetek, amikor látszólag túl kevés feladatunk van (munkanélküliség, tanulmányok befejezése, nyugdíjazás stb.), azonban ilyenkor is törekedjünk arra, hogy kitöltsük a napjainkat hasznos tevékenységekkel.

img_1304.jpg

Veszélyzóna

Súlyos következményekkel járhat, ha időhiányra hivatkozva tartósan elhanyagoljuk a minőségi élethez nélkülözhetetlen dolgokat!

  • Ha nem figyelsz a rendszeres egészséges étkezésre, akkor legyengülsz, a szervezeted kevésbé lesz ellenálló, ledöntenek a betegségek, könnyebben kimerülsz.
  • Ha nem alszol eleget, romlik a teljesítményed, a problémamegoldó képességed.
  • ha huzamosabb ideig nem töltesz minőségi időt a szeretteiddel, barátaiddal, elhanyagolod a társas kapcsolataidat annak könnyen eltávolodás, elhidegülés lesz a következménye, amit nem könnyű visszafordítani.
  • Ha nem tartasz rendet magad körül, a káosz könnyen elhatalmasodik rajtad, a rendetlenség és az életmódbeli rendszertelenség, eleve stresszforrás, mindemellett rengeteg időt és energiát von el tőled, méghozzá feleslegesen.
A „semmire sincs időm” nyomasztó érzése valójában egy tünet, ennek hátterében az állhat, hogy elégedetlenek vagyunk a teljesítményünkkel, eredményeinkkel túlvállaljunk magunkat, rosszul osztjuk be az időnket, ami állandó rohanással, szorongással jár.

Azok, akik jól alkalmazzák az időbeosztás technikáit...

  • hatékonyabbnak,
  • több energiájuk van a feladatok megoldásához,
  • kevésbé érzik magukat stresszesnek,
  • képesek véghezvinni, amit elterveztek,
  • pozitívabban viszonyulnak másokhoz,
  • jobban érzik magukat.

Jó időbeosztásra nem (csak) menedzsereknek, vállalatigazgatóknak van szükségük! Az eltérő életstílusok különböző nehézségekkel járnak, közös pont azonban, hogy a saját életében mindenki hatékonyabb szeretne lenni és csökkenteni a rá nehezedő nyomást a túlzott stresszt. Ehhez pedig célszerű megfelelő időgazdálkodási szokásokat kialakítani. A témának széles irodalma van, így aki kiegyensúlyozottabb szeretne, lenni sokféle módszer közül válogathat. Jöjjön itt egy kis inspiráció:

NÉHÁNY TANÁCS A JOBB IDŐBEOSZTÁSHOZ

1.Tudd, mivel töltöd az idődet!

Ahhoz, hogy saját időd tudatos, aktív alakítója lehess, fontos, hogy saját időbeosztásodat megismerd, ebből ugyanis számos dologra lehet következtetni.  Segítségével könnyebben meghatározhatod a teendőidet, illetve reálisabban megbecsülheted, egy-egy tevékenység mennyi időt vesz igénybe, milyen tevékenységeket hanyagolsz el és mire szükséges több időt szánni. A naplóírás hatékony módja annak, hogy meghatározd, miként használod fel az időd. (Ma már mobilalkalmazások is segíthetnek ebben, ha nem szeretsz jegyzetelni.) Egy- két hétig figyeld meg, mivel töltöd a napjaidat olyan részletesen, ahogy csak tudod!

2. Állíts fel fontossági sorrendet!

Többféle módon megteheted, de a legjobb, ha írsz egy listát a tennivalókról. Ezt megteheted akár napi heti, havi, bontásban is, attól függően, hogy épp mire van szükséged. Csoportosítsd, mik a legfontosabb dolgok számodra, vagy épp mik a legsürgősebbek. Könnyen kategorizálhatod a teendőidet, ha különböző színnel kiemeled őket, de ne felejtsd az a cél, hogy tudj nemet mondani bizonyos dolgokra, amik nem segítik a céljaidat.

3. Használj a tervezést segítő eszközöket!

Manapság már számos ilyen, a jobb időbeosztást, tervezést segítő eszköz létezik, keresd meg azt, amit a legpraktikusabbnak találsz. A legfontosabb az, hogy ha megtaláltad a számodra megfelelő tervezést segítő eszközt, használd rendszeresen. Ezek lehetnek: határidőnaplók, jegyzetfüzetek, naptárak, post-it-ek, számítógépes- vagy mobil alkalmazások.

4.Tegyél rendet magad körül!

A legtöbb ember számára a szétszórtság és szervezetlenség a gyenge időbeosztás eredménye. A jobb közérzet és a stressz csökkentése érdekében első lépésként szabadulj meg a rendetlenségtől. A túl sok felesleges holmi csak fokozza a káoszt.

Egy gyakran használt módszer a selejtezésre, ha válogatáskor három halmazt csinálsz. Az elsőbe teszed azokat a dolgokat, amiket meg akarsz tartani, a másodikba azok a holmik kerülnek amik még hasznosak lehetnek valakinek, ezeket eladhatod, vagy elajándékozhatod, végül, az utolsó halmazba kerülnek a kidobásra szánt holmik. Ha az otthonodban már megszabadultál a zűrzavartól, végezd el a rendszerezést a számítógépeden is.

5. Oszd be a tevékenységeidet megfelelően!

Még a legelfoglaltabb emberek is tudnak időt szakítani arra, amit igazán fontosnak éreznek. Az időbeosztás nem csak azt jelenti, hogy beütemezed, amit meg kell tenned (munka, feladatok, tanulás), hanem azt is, hogy időt szakítasz olyan dolgokra is, amik fontosak számodra.

A jó időbeosztás alapja, hogy ismerd magad. Tudnod kell, hogy a nap melyik szakaszában vagy a legaktívabb, ha lehetséges, a legtöbb kihívást jelentő feladatot célszerű ekkorra időzíteni. Először a legfontosabb feladataidat végezd el.

Ha lesz a nap folyamán olyan üresjáratod, mint a sorban állás, várakozási idő vagy ingázás, ezeket is hasznosíthatod. Például ez idő alatt összeírhatod a teendőidet, elintézhetsz néhány telefont, olvashatsz, vagy hallgass oktató hanganyagot, így elkerülheted az időveszteséget.

Vigyázz ne tervezd túl a napodat! Ha jó időbeosztást akarsz csinálni az aktív óráid háromnegyed részét tölts ki tevékenységekkel, egy negyed részt hagyj szabadon, a számodra fontos, kreatív tevékenységeknek, hobbiknak, amikor időt szakíthatsz akár az olvasgatásra, de ez lehet akár a tervezgetés, álmodozás, gondolkodás ideje is.

img_1282_1.jpg

6. Kérj segítséget másoktól, ha szükséges!

Kérj segítséget, vagy adj át feladatokat, ha túl soknak érzed. Ehhez fontos tudni, hogy ki a legmegfelelőbb személy, aki bizonyos dolgokban segíthet.

7. Ne halogass!

Számos oka lehet a halogatásnak. Lehet, hogy egy feladat túl nehéznek tűnik, vagy kellemetlen, esetleg nincs hozzá kedved, mert unalmasnak találod. Próbáld meg a feladatokat kisebb részekre osztani, így kevesebb időre van szükséged a részfeladatok elvégzéséhez. Ha elvégeztél egy részfeladatot, az is egy kisebb eredmény, amiért meg is jutalmazhatod magad.

8. Kezeld az időrablókat!

Természetesen adódhatnak váratlan helyzetek, amelyek rugalmasságot igényelnek, így ha szükséges tervezd újra a napodat. Az időbeosztásunkat azonban felboríthatják különböző külső tényezők, amik elterelik a figyelmünket, félbeszakítanak, vagy egyszerűen időrablók, ezeket próbáld meg elkerülni! Tanul meg nemet mondani azokra a dolgokra, amik nem szolgálják a céljaidat.

A mobiltelefon amennyire hasznos, épp annyira alkalmas hogy a legnagyobb időrablóvá váljon. Gyakran félbeszakíthat egy-egy tevékenységünk közben. Ha koncentrálni szeretnél valamire, segíthet, ha kikapcsolod az azonnali üzenetküldés funkciót, vagy határozd el, hogy félreteszed, és külön időt jelölsz ki arra, amikor válaszolsz az üzenetekre.

9. Az egyik legfontosabb lehetőség: a szokások kialakítása

A rendszeresség könnyebbé teszi az életünket, emellett érdemes pozitív hatású, hasznos szokásokat kialakítani. Például a nap elején és végén szánj időt saját magadra! Egy nyugodtan, kellemesen indított reggel jó hatással lehet a hangulatodra és az egész napos teljesítményedre.

10. Vigyázz az egészségedre!

Az önmagadra fordított idő nagyon fontos befektetés. Az elegendő pihenés és relaxáció, segít felfrissülni szellemileg és fizikálisan egyaránt. Ha kipihent vagy javul a teljesítményed, gyorsabban és könnyebben oldod meg a feladataidat. Az időbeosztásodat igazítsd a saját biológiai órádhoz. A nem megfelelő időbeosztás fáradékonyságot, levertséget is okozhat.

velocigiraffe_logo.jpg

 

süti beállítások módosítása