E.M. Jellinek – az alkohológia úttörője
2020. június 19. írta: velocigiraffe

E.M. Jellinek – az alkohológia úttörője

EZERARCÚ ISZÁKOSSÁG

20200427_123542_0000.png

E. M. Jellinek – aki az alkoholizmus betegségfogalma és az alkohológia mint tudományág megteremtésével foglalkozott – apai ágon magyar származású. Annak ellenére, hogy nem Magyarországon született, életének első időszakát hazánkban töltötte. Cikkünkben listázzuk tudományos munkásságának fontosabb mérföldköveit, melyek megalapozták napjaink addiktológiai ismereteit.

Jellinek-diagram

Négy szakaszt állapított meg az alkoholizmus folyamatában, minden fázishoz egyedi tüneteket társított.
img_20200616_213221.png

Alkoholbetegek tipológiája

A szakirodalomban számos tipológiát fellelhetünk, viszont az egyik legelterjedtebb a Jellinek-féle kategorizáció, mely megkülönböztet öt alkoholizmus-típust.

Alfa-alkoholizmusnak nevezzük, amikor elsősorban feszültségcsökkentés miatt történik az alkoholfogyasztás, de megvonási tünetek nem jelentkeznek az alkohol elhagyásakor. Béta-alkoholizmus esetén már jelentkeznek testi tünetek is. A gamma-típusú ivóra jellemző az egyre rövidebb időközökkel, de csak időszakos részeg epizódok, melyeket a kontrollvesztés állapota kísér, viszont képes átmeneti absztinenciára. A delta-alkoholistánál gyorsan kialakulnak a megvonási tünetek az italfogyasztás szüneteltetése esetén, ezért szinte folyamatosan részeg, de kontrollvesztés nem tapasztalható. Epszilon-alkoholizmus során az ivás hosszabb abszintens periódusok után rohamokban történik.

 

Jellinek-képlet

kepl.png

A nemzetközi gyakorlatban, így Magyarországon is az egyik módszer az alkoholisták számának megbecslésére az 1960-ban, Jellinek által megalkotott képlet. A formula kiindulási alapja az egy év alatt, májzsugorodásban meghalt személyek száma, aminek 60%-át tekinthetjük alkohol okozta májzsugorodásnak. Az így kapott számot 144-gyel kell szorozni, s a végeredmény mutatja az adott populációban élő súlyos alkoholbetegek számát.

 img_20200616_212617.jpgTudományos folyóirat az alkoholról

1940-ben Jellinek lett az USA legrégebbi addiktológiai szaklapjának – a Yale Egyetem által kiadott Quarterly Journal of Studies on Alcohol-nak – az első szerkesztője, mely még napjainkban is megjelenik Journal of Studies on Alcohol and Drugs néven. A lap az egyik legidézettebb folyóirattá nőtte ki magát az addiktológia területén, mivel már több mint hetven éves múltra tekint vissza.

Nyári egyetem az alkoholizmusról

Szintén Jellinek nevéhez fűződik a Yale által megszervezett bentlakásos nyári tanfolyam, a Summer School of Alcohol Studies. Ezen az eseményen olyan szakemberek vesznek részt, akik az alkoholizmus kezelésében bármilyen szinten érintettek lehetnek, így egészségügyi, egyházi, katonai és oktatási szféra is képviselteti magát. Az előadók között olyan neves szakemberek is voltak, mint az Anonim Alkoholisták egyik alapítója, Bill Wilson. A folyóirathoz hasonlóan a nyári egyetem még most is működik a Rutgers Egyetem falai között.

Fontos megjegyezni, hogy habár Jellinek munkássága úttörőnek bizonyult az addiktológia területén, napjainkban már számos tudományos munkáját felülbírálták vagy továbbgondolták. Ebből kifolyólag az itt található információk sem tekinthetők minden esetben tudományosan megalapozott adatoknak, hanem inkább az addiktológia történelmének egy szemelvényének.

Amennyiben tovább szeretnél olvasni napjaink tudományos álláspontjáról a mértékletes alkoholfogyasztással kapcsolatban kattints IDE!

Ez az írás az Ezerarcú iszákosság vándorkiállítás – E. M. Jellinek - Az alkohológia úttörője című képe kapcsán készült. Az INDIT Közalapítvány és a Drogprevenciós Munkacsoport közös kiállítási anyaga az addiktológiai problémák szélesebb kontextusát mutatja be, így többek között a jelenség történeti, jogi, népegészségügyi, néprajzi és művészettörténeti vonatkozásaiból ad ízelítőt. Tárlatszervezéssel kapcsolatos információk: alter.indit@gmail.com és ter.indit@gmail.com.

 Szöveg: Szennai Martin

Forrás:

Andorka Rudolf (2006). Bevezetés a szociológiába. Budapest: Osiris.

Bejarano, William (2014). Mystery and speculations: An introduction to EM Jellinek’s redemption. Substance Abuse Library and Information Studies, 1.

Hoyer Mária (2016). Addikció. Alkohol okozta kognitív deficitek. In.: Emberi életfolyamatok idegi szabályozása – a neurontól a viselkedésig. Pécs: Dialóg Campus / PTE.

Jellinek, Elvin Morton (1985). Az alkoholfüggőség kialakulásának fázisai. In: Buda Béla & Bonta Mihály (szerk.) Viselkedés? Betegség? Társadalmi probléma? Budapest: Medicina Könyvkiadó.

Lender, Mark Edward (1979). Jellinek's typology of alcoholism. Some historical antecedents. Journal of Studies on Alcohol, 40(5).

Márk Andrea Mónika (2017). Az alkoholizmuskezelés amerikai egyesült államokbeli modelljei a változó társadalmi-történeti kontextusok tükrében. Doktori értekezés. PTE BTK, Pécs.

Thomas, Karen (2014). EM Jellinek: The Worcester Hospital years (1930-1939). In Substance Abuse Library and Information Studies: Proceedings of the 36th Annual SALIS Conference, 1.

Ward, Judit Hajnal & Bejarano, William. (2015). Az addikciótudomány történetéből: E. M. Jellinek. Orvosi Könyvtárak 12(1).

Ward, Judit Hajnal. (2014). E.M. Jellinek: The Hungarian connection. Substance Abuse Library and Information Studies 1(1).

 

 Fotók és grafikák:

Arcanum Digitális Tudománytár,

Rutgers Egyetem, Alkoholtudományi Levéltár

süti beállítások módosítása