Beavatási rítusok és az alkoholfogyasztás
2020. május 08. írta: velocigiraffe

Beavatási rítusok és az alkoholfogyasztás

EZERARCÚ ISZÁKOSSÁG

Kultúránk számos területen hatással van életünkre, legyen az akár a világról alkotott képünk, gondolkodásmódunk vagy épp alkoholfogyasztási szokásaink. A magyar gasztronómia szerves részét képezi az alkohol. A pálinka igazi hungarikumnak számít, amit még a külföldről érkezők is előszeretettel próbálnak ki. Nem csak egy-egy étkezéskor, hanem bizonyos ünnepekkor is szívesen koccintunk szeretteinkkel, barátainkkal. A legtöbb ünnep valamilyen vallási eseményhez, illetve régi beavatási rítushoz kapcsolható. 

Mik is azok a beavatási rítusok? Ezek a szertartások eredetileg arra szolgáltak, hogy jelezzék valaminek a végét (halálát), és valami új kezdetét (születését), legtöbbször az egyik életszakaszból másikba való átlépés során (pl. felnőtté válást). Gyakran társul az ilyen rituálékhoz az egyén közösségbe fogadása, amikor is egy olyan csoport tagja lesz, ahová eddig nem tartozott. A beavatási rítusok így nem csak a személy identitására és fejlődésére vannak (általában pozitív) hatással, hanem az őt körülvevő és befogadó közösségre is.

A különböző életszakaszokba való lépésekhez más-más ceremóniák és beavatások tartoznak. A felnőtt lét kezdete minden ember számára meghatározó, gondoljunk csak egy érettségire vagy a 18. születésnap betöltésére. Az ilyen jellegű vigadalmak keretein belül gyakran megjelenik az alkoholfogyasztás, mint felnőtté avatási motívum.

Az alkohol a rítusok során többféle funkciót is betölthetett. A mértéktelenebb alkoholfogyasztás, a komolyabb csínyek és az ehhez hasonló cselekedetek például arra voltak hivatottak, hogy az egyén képességeit próbára tegyék és megmutatkozzon a felnőtt léthez való rátermettsége. A bódítószer használata más alkalmakkor azt is elősegíthette, hogy a jelképes halál és újjászületés megélése egy regresszív állapotban, azaz korábbi személyiségfejlődési szakaszban következzen be, így a személy befogadóbbá válik az élményre.

 1909-fortepan.jpgFotó: 1909, Fortepan/Fortepan

Beavatás régen

A beavatási szertartások, bár folyamatos átalakuláson mennek keresztül, még ma is részét képezik életünknek. Nem volt ez másként a múlt századi Magyarországon sem. Az 1900-as években egyes vidékeken különböző rituálék jelezték a megfelelő életkor elérését. A Kisalföldön például a fiúk a legénnyé válás előtt hivatalosan nem udvarolhattak lányoknak, nem léphettek be a kocsmába és nem dohányozhattak. Ezeket a jogokat a legényavatás után szerezhették csak meg, amire 16-18 éves korban került sor. A fiúk ekkor legényavatáson estek át, ami után a legények csoportjához tartozhattak és különböző jogokat szereztek. A legénypróba általában valamilyen fizikai alkalmasság bizonyítására fókuszált (pl. kaszálás, zsákcipelés). Ha a fiú sikeresen kiállta a próbát, az avatás következett, melynek helyszíne legtöbbször a kocsma volt. Itt a legényjelölteknek úgynevezett „fertált” (helyileg termelt bort) kellett fizetniük a legénytársaság részére, mely általában 5-15 liter bort jelentett. Ezt követően a jelölt keresztapát választott magának. Ekkor áldomást ittak a keresztapaságra, majd egyes vidékeken bort öntöttek a fiú fejére és pofon ütötték. A keresztapának később az volt a feladata, hogy bevezesse a fiút a felnőttek világába és felelősséget vállaljon érte, illetve támogassa a legényt a megfelelő értékrend kialakításában és betartásában.

buso.JPGFotó: Mohács, 2017/ depositphotos / szerző: simanlaci

Beavatás ma

A beavatási rítusok és egyéb jeles napok sokszor vallási ünnepek köré szerveződnek. Erre példa a hazánkban minden évben megrendezésre kerülő busójárás. A farsangi időszak vízkereszt napjától (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tart. A busójárás megtartásakor a télbúcsúztatáson kívül más népi hagyományokat is őrzünk, melyeknek meghatározó részét képezik a beavatási rítusok. Az ünneplés ideje alatt a lányok „felnőtté” válása is teret kapott, hiszen a mulatság során megjelentek a termékenységgel kapcsolatos, erotikus töltetű provokációk is (pl. busók incselkedése, ölelgetés). A hagyomány ezen része ma is jelen van apró heccelések formájában. Az alkohollal való kínálás pedig lehetőséget ad az idegen szemlélődők bevonására és a velük való kapcsolatteremtésre is.

Az életszakasz-váltás és az alkoholfogyasztás szoros kapcsolata például a lakodalmakkor is megmutatkozik, ahol az ifjú házaspár a násznéppel együtt ünnepli egy korábbi életszakasz lezárását és közös hitvesi életük megkezdését. A „tejfakasztó” vagy „pisiltató” során az újdonsült édesapa barátaival együtt iszik az apaszerep betöltése alkalmából. Az egyetemi gólyatábor összekapcsolódhat a felnőtté válás és a szülőktől való függetlenedés kezdetével.  Nem ritkán, ezek az események rövid idő alatt nagy mennyiségű alkohol elfogyasztásáról szólnak.

sor_1.gif

 

Fogyasztása természetességéből fakadóan hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy az alkohol más szerekkel összehasonlítva kevésbé káros fizikai és lelki egészségünkre. Ez azonban korán sincs így, épp ellenkezőleg. Mivel az alkoholfogyasztás „normálisnak” számít, esetében nehezen különböztethetjük meg a még egészséges, és a már kóros alkoholfogyasztást. A WHO 2016-os felmérése szerint a 15 évnél idősebb magyar lakosság 21%-ának van valamilyen alkoholproblémája, tehát 10 emberből 2 érintett.
A problémás alkoholfogyasztásról egy korábbi cikkünkben olvashatsz: https://velocigiraffe.blog.hu/2017/06/30/mr_es_mrs_alkohol#more12626873 

Tanácsok az alkohol káros hatásainak csökkentéséhez és a mérsékelt alkoholfogyasztáshoz

 

- Ha előre tudod, hogy alkoholt fogsz fogyasztani, érdemes zsírban gazdag ételeket enni, hiszen azok lassítják a gyomorban történő felszívódást. Így egyszerre kevesebb alkohol kerül a véráramba, emiatt lassabban váltja ki a hatását. 

- Alkoholfogyasztás közben is iktass be kisebb étkezéseket (pl. ropi, pogácsa, keksz)!

- Az alkohol elvonja a vizet a szervezettől. Figyelj arra, hogy pótold a folyadékot, igyál sok vizet!

- Lehetőleg egyféle italt fogyassz!

- Ne használj más szereket alkohollal együtt!

- Ne igyál rövid idő alatt sokat, mert ez súlyos következményekkel is járhat (pl. eszméletvesztés, légzészavar)! A bevitt alkoholmennyiség egyszerre fog a véráramba kerülni, amit nem tud megfelelő idő alatt lebontani a máj.

- Merj nemet mondani! Előfordulhat, hogy egy társaságban baráti noszogatás hatására többet iszol, mint amennyi valójában jólesne. Nyugodtan utasítsd vissza a kínálást, ha úgy érzed, már nem szeretnél több alkoholt fogyasztani.


  

Ez az írás az Ezerarcú iszákosság vándorkiállítás – Beavatási rítusok és alkoholfogyasztás képe kapcsán készült. Az INDIT Közalapítvány és a Drogprevenciós Munkacsoport közös kiállítási anyaga az addiktológiai problémák szélesebb kontextusát mutatja be, így többek között a jelenség történeti, jogi, népegészségügyi, néprajzi és művészettörténeti vonatkozásaiból ad ízelítőt. Tárlatszervezéssel kapcsolatos információk: alter.indit@gmail.com és ter.indit@gmail.com.

 

Felhasznált irodalom:
Kelemen G., Gál B. (1990). Föld és lélek. Budapest: Kossuth
Lakatos Gábor (é.n.). Beavatási szertartások. Funkciói, története, régi és modern változatai, különös figyelemmel a mai iskolai rítusokra. Letöltve:2019. 08.07. http://rubeus.hu/wpcontent/uploads/2013/09/21770_beavatasi_szertartasok.pdf
Minorics Tünde (2012). .A mohácsi busók szokásvilága. Letöltve: 2019. 08. 07. https://pea.lib.pte.hu/bitstream/handle/pea/16069/minorics-tunde-phd-2012.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Mircea Eliade (1958). Rites and Symbols of Initiation. New York, NY: Harper &Row
Németh Imre (é.n.).Legényavatás.In Kis magyar néprajz a rádióban. 254-255. Budapest:RTV-Minerva
Péley Bernadette (2002). Rítus és történet. Beavatás és a kábítószeres létezésmód. Budapest: Új Mandátum Könyvkiadó
Pitkó János (1913). Szepesváralja ipartörténete a céhintézmény korában. Lőcse: Reiss Könyvtárnyomda
Vikár György (1980). Az ifjúkor válságai. Budapest: Gondolat Kiadó
World Health Organization (2018). Global status report on alcohol and health. Letöltve: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/274603/9789241565639-eng.pdf?ua=1 2020. 05. 05.

 Szerző: Főfai Alexandra

süti beállítások módosítása